Op het gebied van kaas is er een duidelijk verschil tussen boerenkaas en Kaas van de Boerderij. Dit verschil ligt in de manier waarop de kaas gemaakt wordt. Dit wil echter niet zeggen dat één kaassoort beter is dan de ander. Er zijn een aantal voorwaarden waar een kaas aan moet voldoen alvorens het boerenkaas genoemd mag worden:
Het hele proces van bereiding is dus in handen van de boer. Er wordt gewerkt met super verse melk.
Boerenkaas is te herkennen aan het GTS logo op het etiket en/of banderol. GTS staat voor Gegarandeerde Traditionele Specialiteit. Naast dit logo wordt boerenkaas ook voorzien van het kaasmerk. Het kaasmerk wordt na het persen van de wrongel in de korst verwerkt en heeft het model van een tonnetje waarop vermeld staat: Gegarandeerde Traditionele Specialiteit, bereid uit rauwe melk.
Boeren die produceren onder het KB zegel zijn aangesloten bij de stichting Kwaliteitszorg Boerderijzuivelproducten. Op het kaasmerk worden letters KB aangegeven. Boeren die produceren onder het KB zegel staan onder verhoogde controle van deze stichting.
Daarnaast hebben we de categorie kaas van de boerderij. Deze heeft net als boerenkaas zijn eigen regelgeving. Kaas van de boerderij is kaas die:
Onder het label De Speciale hebben wij een heldere lijn boerenkaas en kaas van de boerderij. Op iedere kaas is duidelijk te herkennen van welke boer de kaas afkomstig is en of het boerenkaas of kaas van de boerderij betreft.