Schapenkazen

Schapenkaas wordt gemaakt van de melk van de ooi, de vrouwtjes schaap. De ooien geven jaarlijks veel minder melk dan koeien, maar dit wordt gecompenseerd door de positieve eigenschappen van schapenmelk. Deze melk bevat meer droge stof, is het rijker aan vet, lactose en mineralen. Ook kan de melk beter tegen besmetting tijdens het koelen omdat het veel meer calcium bevat dan koeienmelk. Dit maakt het een ideale melksoort om te gebruiken voor het maken van kaas.

Alhoewel shapenmelk ook vers gedronken kan worden wordt het voornamelijk gebruikt voor het maken van kaas en yoghurt. Schapenkazen komen we in vele smaken en variëteiten tegen; van zacht tot zeer hard, met gewassen korst,  verse kaas, zo van de boerderij (fermier) of fabriekskaas.
De Italiaanse Pecorino bijvoorbeeld, is een hele bekende schapenkaas en alleen al van deze kaas kennen we zo’n 25 varianten; van naturel tot heel oud, in wijn, hooi of in aardewerken kruiken gerijpt. Van origine uit Sicilië maar ook uit Toscane, allemaal met hun eigen karakteristieke smaak.  Beroemde schapenkazen zijn de Griekse Feta, Franse Roquefort, Spaanse Manchego en de Italiaanse Ricotta.

Meer info?

Vragen over dit assortiment? Stel ze hier: