Witflora kazen

Witflora kaas, of ook wel witschimmel- of wittekorstkaas genoemd, is een zacht kaas met een witte, pluizige en donzige schimmelkorst. Witflora kazen kunnen van zowel koeienmelk als van schapen- of geitenmelk gemaakt worden. De witte schimmelkorst ontstaat door de toevoeging van een witte schimmelcultuur voor het rijpen.

Tijdens het productieproces wordt de kaas gedurende ongeveer 20 uur gerust bij een temperatuur van 10 tot 15 graden celcius. In tegenstelling tot bij de meeste Goudse kazen wordt de wrongel niet gesneden. Na het zouten worden de kazen nog enige tijd gerijpt. Het zuivel van een rijpe witflora kaas gaat lopen van binnen wanneer de kaas aangesneden wordt.

Bekende witflora kazen zijn de Franse brie en camembert Andere Franse voorbeelden zijn de Chaource en de hartvormige Coeur de Neufchâtel (een veel gebruikte kaas in kaastaarten op bruiloften). Er zijn ook niet-Franse voorbeelden van witflora kazen. Zo maakt Cooleeney in Ierland diverse witflora kazen en ook in Bergen, Nederland, wordt een Nederlandse witschimmel gemaakt.

Meer info?

Vragen over dit assortiment? Stel ze hier: