Geitenkazen

In de categorie geitenkazen vallen alle kazen die gemaakt worden van ten minste 80% geitenmelk. In vergelijking met de koekazen is het zuivel van de geitenkaas opvallend witter van kleur. Dit komt doordat het caroteenstofje, wat zorgt voor een geel tot roodachtige kleur, door de geiten wordt omgezet tot vitamine A.

Geitenkaas wordt al duizenden jaren gegeten en is naar alle waarschijnlijkheid een van eerste zuivelproducten die gemaakt is. Geitenkaas wordt zachter wanneer het verwarmd wordt, maar het smelt niet in dezelfde wijze als koekaas dat doet. Met name de stevigere geitenkaas met een korst worden vaak in de oven gebakken om een warme, wat kleverige kaas te verkrijgen.

Geitenkazen kennen we in een groot scala aan verschijningsvormen; van zachte tot hele verse, van kortgerijpte geitenkaas tot wel 2 jaar lang gerijpte harde geitenkaas en van staven (ook wel “buche” genoemd) geitenkaas tot traditionele rauwmelkse geitenkazen van de boerderij.

Meer info?

Vragen over dit assortiment? Stel ze hier: